”Vi grundade Svenska Ishockeyförbundet”!

5 Dec 2013

Vår hockeyförening är en av Sveriges mest traditionstyngda. Den första matchen spelades på Stadion senvintern 1921 mot södergänget IF Linnéa. Då var ishockeyn en helt ny sport i Sverige. Hur gick det då i denna första match för Bajen? Seger med 7-3 inför 1000 entusiastiska åskådare. Redan året därpå, 1922 spelade Hammarby i svensk hockeys första SM-final – förlust mot IK Göta.

Den 17 november 1922  grundande Hammarby IF Svenska Ishockeyförbundet tillsammans med AIK, IF Göta, Mariebergs IK, Nacka SK, IF Linnéa och Stockholms fotbollsdomarklubb (!)

En liten anekdot om detta. När jag tidigt 80-tal jobbade som tränare för Bajens A-lag hade jag som arbetsuppgift att fylla Svenska Ishockeyförbundets anmälningsblankett för A-lagets seriespel. Förutom att fylla i föreningens adress, organisationsnummer, styrelsens utseende, namn på lagledare och tränare och namn på hemmarink, så skulle även en uppgift om när Hammarby IF blev medlem i Svenska Ishockeyförbundet fyllas i. Då sa vår ordförande Sivert Svärling (legendar som fortfarande ser A-lagets matcher från läktarplats) till mig att skriva – ”Vi grundade Ishockeyförbundet”!

Typisk skön Bajeninställning.

Kanalplan – den första riktiga hemmabanan.

1927 invigdes Hammarbys egna hemmabana på Kanalplan, vilket är ett klassisk södermark i slutet Södermannagatans södra sträckning.

Rinken mätte 55 x 25 meter, vilket är ungefär samma mått som en klassisk kanadensisk rink. Inte så konstigt kanske att Bajens hockeygäng under 30- och 40-talet kallades för Söders canadensare. I det ca hundraåriga klubbhuset på Kanalplan har många framgångsrika Bajare i många sporter haft ett andra hem. Det starkaste minnet hos många av dem (oss) är Asta Jernspets café i klubbhuset. Där har många korvar och många glas varm saft serverats med kärlek av Asta och Nora. För övrigt så har vi precis fått ett krypin i det gamla huset att använda som kansli.

Nästa ”klubbstuga” som betytt mycket för hockeyfamiljen i Bajen var hockeyfiket på Hovet. Närmare bestämt i spelargången där ismaskinen står parkerad. Där serverade Gunvor Malm – ja, Hasse Malms mamma-,(Hasse Malm=legendarisk spelare och ordförande idag) både mat och fika. Gunvor och Daggan drev på 70- och 80-talet Sveriges trevligaste hockeyfik. Där samlades allt hockeyfolk av rang i Stockholm. Alla Hammarbyare hade en gräddfil i kön med specialpriser på allt. Att idag inte ha en riktigt hemvist för vår hockeyförening känns tungt. Tänk att kunna samla all verksamhet under samma tak och dessutom ha ett eget hockeyfik och en egen klubblokal. Detta är förmodligen vår viktigaste fråga att lösa för framtiden.

8 SM-guld

Sveriges första inomhushall för ishockey invigdes 1931 i Lindarängen (vid Frihamnen). Där vann Hammarby sitt första SM-guld i hockey våren 1932. Totalt har Hammarby vunnit 8 SM-guld, varav det senaste 1951. Under 30- och 40-talet var Hammarby en gigant i svensk ishockey. Några legendariska spelare i Bamsingarna under storhetstiden var: ”Svenne Berka”, ”Stickan” Andersson, ”Plutten” Andersson, ”Hogge” Nurmela, Kurre ”Kjellis” och ”Mackan”  Pettersson.

Ska jag nämna några andra kända namn ur senare årskullar väljer jag ”Råttan” Edberg, Pelle Lindbergh och Janne Lindberg (HIF:s främste målskytt genom tiderna). Stommen i det svenska landslaget i ishockeyn kom givetvis under denna period från Bajen.

En tradition av gedigen ungdomsverksamhet

När Hammarby hade sina största framgångar på 30- och 40-talet bestod de SM-vinnande årgångarna mest på spelare från kvarteren kring Södermannagatan och från Sofia Folkskola. Redan då skapades en djup tradition av egenfostrade spelare med stark klubbkänsla. Det är en tradition som vi inom Hammarby IF alltid varit stolta över. Många är och varit de spelare som genomgått och fått sin hockeyutbildning i den grönvita tröjan

Lite kuriosa: på 20-talet spelade Bajen i svart och gulrandiga tröjor. Att utveckla , utbilda och fostra unga spelare har alltid varit en del av Hammarbys varumärke. Förvaltandet av detta viktiga arv inom ungdomsutbildningen leds numera av Anna och Benny Rönnelöw. Några välkända och skickliga företrädare till dessa bägge är: Curre Lindström, Leffe Boork och Tomas Storm.

Än går de vågor på Hammarby sjööööö..!

 GO BAJEN GO!

 Tommy// Tommy Boustedt

     Ordförande i Sportgruppen

Hammarby Hockey

Herr

-

HOCKEYTVÅAN ÖSTRA B

Hammarby IF - Nacka HK

fredag 29 oktober
19:00 SDC-hallen

Dam

-

Damettan Östa

Haninge Anchors HC - Hammarby IF

onsdag 27 oktober
19:30 Torvalla Ishall

J20

-

J20 DIV 1 ÖSTRA B

Trångsunds IF - Hammarby IF

måndag 1 november
20:00 Stortorpshallen

J18

-

J18 Div 1 Östra B

Spånga IS IK - Hammarby IF

söndag 31 oktober
17:30 Från Stan Hallen

Herr

1 - 6

HOCKEYTVÅAN ÖSTRA B

Haninge Anchors HC - Hammarby IF

tisdag 26 oktober
19:00 Torvalla Ishall

Dam

3 - 0

Damettan Östra

Hammarby IF - Södertälje SK

söndag 24 oktober
17:00 Zinkensdamms IP

J20

1 - 6

J20 DIV 1 ÖSTRA B

Saltsjöbadens IF - Hammarby IF

måndag 25 oktober
20:00 Saltsjöbadens Ishall

J18

9 - 4

J18 Div 1 Östra B

Hammarby IF - Lidingö Vikings HC 2

torsdag 21 oktober
19:50 Zinkensdamms IP