trams-017

Krönika: Utan framtiden så stannar ishockeyn

18 Nov 2016

Det finns ungefär trehundrafemtio ishockeyföreningar i Sverige. Detta fördelat på, låt oss säga femtio till sjuttio olika städer/byar. De flesta städerna har i stort sett bara ett hockeylag, medan Stockholms kommun har hela 15 st. femton föreningar som ska dela på endast tolv ishockeyhallar (nåja, en hall är Globen och ska väl egentligen inte räknas in). Lägg där till att vi har fler sysselsättningar inom föreningslivet som kräver en isyta. T.ex konståkning och curling.

Just nu har Sverige, som är ett av världens bästa länder på att spela och bedriva ishockey med sina 9 guld, 19 silver och 17 brons i världsmästerskapen och 2 guld, 3 silver och 4 brons i olympiska spelen 70 spelare i “superligan” NHL i Nordamerika. Av dessa 70 proffs så är 11 från Stockholm (8 från Djurgården och 3 från Hammarby). Fast kollar man lite närmare på dessa spelare så är det endast fem spelare som har en ”Stockholmsklubb” som moderklubb:

1. Fredrik Claesson, Haninge
2. Patrik Nemeth, AIK
3. Alexander Wennberg, Boo
4. Mika Zibanejad, Hammarby
5. Gabriel Landeskog, Hammarby

6. Johnny Oduya, Hammarby
7. Marcus Kruger, Huddinge
8. Jacob Josefson, IK Göta
9. Niklas Kronwall, Järfälla
10. Pontus Åberg, Farsta
11. Eddie Läck, Norrtälje
Grön text spelade Juniorhockey i Hammarby 
Blå text spelade Juniorhockey i Djurgården

Endast en enda spelare från Stockholm!
Så siffran på 11 NHL-Proffs från Stockholm kan gå ner till endast 5 av 70. Alltså fem ynka spelare av 70 som börjat sina karriärer i Stockholms kommun. Kollar man sedan på de 20 bästa svenska spelarna genom tiderna i NHL, så kommer bara en enda spelare från Stockholm.

Henrik Sedin, MoDo
Daniel Sedin, MoDo
Bengt-Åke Gustavsson, Bofors
Henrik Zetterberg, Timrå
Anders Hedberg, Svedjeholmens IF
Pelle Lindbergh, Hammarby
Daniel Alfredsson, Göteborgs IF
Lennart Svedberg, Wifsta/Östrands IF
Ulf Sterner, Forshaga
Mats Näslund, Timrå
Håkan Loob, IK Graip
Henrik Lundqvist, Järpens IF
Börje Salming, Kiruna AIF
Mats Sundin, Sollentuna
Peter Forsberg, Modo
Niklas Lidström, Skogsbo
Tomas Holmström, Piteå
Kenta Nilsson, Ösmo
Tomas Steen, Grums
Ulf Samuelsson, Fagersta


Att bedriva Ishockey i Stockholm är inte det enklaste, i alla fall inte om man tillhör Stockholms kommun. Att 15 föreningar ska trängas in i 11 hallar är ingen bra början om man har en son på 4 år som man vill ska spela hockey. Att föräldrar till de barnen som faktiskt spelar i Hammarby funderar inför varje säsong om de verkligen ska stanna kvar i Hammarby, eller söka sig till någon annan förening där man kan få ett eget förråd att ställa trunkarna i. Eller i alla fall få träna på ett och samma ställe hela säsongen.

Ungdomar får släpa saker på tunnelbanan
Det är inte optimalt att ett gäng 12-åriga grabbar får lov att träna på sex olika spelplatser på två månader. Eller att då träningen börjar innan föräldrarna slutat sina jobb och tvingas åka tunnelbana med trunken samt släpa den i snön en bra bit från stationen till rinken, då känns NHL väldigt avlägset. Det är ingen tillfällighet att huvudstaden endast har ett enda lag av femton st som spelar i svenska hockeyligan, SHL. Barnen tröttnar, föräldrarna tröttnar. När man vid 13-års ålder ska välja mellan de “hobbysar” som man skapat sig i ungdomsåren så faller i många fall ishockeyn bort. Kolla tex på Stockholms enda lag i SHL, Djurgården. De har inte en enda spelare i sin trupp i dag som kommer från egna leden, inte en enda! Till skillnad från Skellefteå som har fem spelare som kommer från egna leden. Att sedan Djurgården har spelare från andra föreningar inom Stockholms län betyder bra samarbete och att man inte har nåt val än att plocka spelare från grannkommunerna. 

Gräver lite hårdare på detta så kan vi kika lite på toppen just nu i SHL. Där dags datum så leder Frölunda serien. I Göteborg finns det lika många ishallar som i Stockholm, fast folkmängden är hälften. Dessutom så fick Göteborgs damlag, Göteborg HC en egen hall av kommunen för att kunna få tjejer intresserade av ishockey och rätt förutsättningar för att skapa intresse. Kollar vi på Växjö som vann SM-Guld förrförra säsongen. De äger inte bara sin egna hall Vidar Arena, utan även två träningshallar till denna.

I Norrland finns förutsättnigarna
Vi kan fortsätta vår resa i grävandet och hamnar i Norrland, närmare bestämt Skellefteå. Klubben har varit i SM-Final samtliga säsonger sen 2010. I denna “lilla” kommun på 70 tusen invånare så finns det hela sex ishallar. Det är en hall på 12 tusen invånare om man jämför med Stockholm som har en hall på 77 tusen. Det finns tre arenor som Skellefteå AIK driver tillsammans med SK Lejon. Två hela föreningar får alltså plats på en radie av en yta lika stor som Globenområdet. Utöver detta så finns det alltså tre hallar till i denna kommun. Inte undra på att hela staden andas hockey och kommer till Sm-final varje år. Alla kids vill bli proffs och har möjligheten till detta.

Vad beror detta på då? Varför vill inte politikerna i Stockholm satsa på ishockey´n? Eller idrotten överhuvudtaget. Det är ju inte bara ishockey´n som har problem, utan även fotbollen, handbollen mm mm… Det är brist på massvis med saker i huvudstaden, men ingenting görs.

Hela Hammarbys ungdoms, dam och juniorverksamhet ska få plats i en ishall, Zinkensdamm. Detta plus två andra hockeylag, konståkning och allmänhetens åkning. Detta gör att istiderna är väldigt få, och många tider är sent på kvällen eller innan föräldrarna slutat sina arbeten. Under försäsongen så ska även Hammarbys och Tellus bandylag in i hallen då det inte blivit is på bandyplanen utanför, dessutom går de före alla andra i hallen och tiderna är väldigt få för dam och ungdomslag. Lösningen på problemet temporärt är istider på utomhusrinken i Kärrtorp vilket fungerar bra, om det inte regnar! Dessutom så finns inte denna yta förrän i november då det inte är tillräckligt kallt för att spola isen.

Barnen får inte i sig mellanmål
Bristen på istider gör att det äldsta ungdomslaget ”Team 03” börjar träningen en timma efter skolan slutar. Så barnen hinner inte hem innan de ska träna, så de får inte i sig mellanmål innan de ska ut på isen. Damlaget som är nyskapat i år och spelar på gränsen till SDHL får träna till klockan halv 11 på kvällen och ska sen upp till skola eller jobb dagen efter.

Matcherna ska vi inte ens prata om. När de ska spela en söndagsmatch på Zinken så startar matchen klockan 20:00, veckomatcherna börjar 20:30. När Bajen tog emot Uppsalalaget Almtuna så var motståndartjejerna färdigduschade strax innan halv tolv på natten. Då ska de åka hem igen till Uppsala. En del tjejer var bara 15 år gamla och går i högstadiet. Hur tror ni deras skoldag var dagen efter den matchen?

A-Laget skapade sina egna förutsättningar! 
Nu har vi inte ens talat om Hammarbys A-Lag. Laget har ingen hemmaplan, utan “tvingas” dela/hyra in sig i Mälarhöjden/Bredängs hall sedan starten 2008. Från början hade man ingenting. Nu har man genom eldsjälar fått till ett eget omklädningsrum med hjälp av baracker och idag har man faktiskt ganska sjyssta förutsättningar med tvättmaskin, torktumlare, egna duschar mm.. Men det var inte fallet för några år sedan. Då ska det verkligen noteras att detta är något som laget gjort helt själva, utan hjälp från kommunen eller liknande. Hammarby är det enda laget i Hockeyettan som inte har en egen hall, utan måste hela tiden kämpa om istider. I år har man haft “turen” att MB Hockey inte fick ihop nåt A-Lag vilket gör så att isschemat lättade nåt enormt. värre var det förra säsongen då man vid ett flertal tillfällen fick träna så sent som klockan 22.00 på en måndag. Men fortfarande idag så när laget ska spela match så har ett annat lag träning innan match, vilket betyder att evenemanget som ska förbereda inför match får brottas med att få plats i gångar osv. Detta plus att lag som ska träna efter matchen står och får vänta på att matchen ska ta slut, för att kunna bedriva sin verksamhet. Går dessutom matchen till förlängning så skjuts deras träning upp en halvtimma till. Detta i huvudstaden i ett land som alltså har hela 54 medaljer i vm/os.

Vad skulle det då betyda med en egen hall? Massor naturligtvis. A-laget skulle kunna bli proffsigare, faktiskt börja tjäna pengar på sina matcher och inte gå back. Juniorerna skulle kunna dela hall med sitt A-lag och kunna samarbeta mera. Att Hammarbys J20 endast består av 12 spelare är inte så konstigt. Laget har endast 1 träning per vecka och tvingas konka runt på utrustningen från omklädningsrum till ett förråd utomhus. Spelare väljer när de kommer upp till junioråldern att hoppa över till andra lag såsom Huddinge, Haninge osv som har bättre förutsättningar med egen hall och ett eget ställe att vara på.

Detta gäller egentligen hela föreningen. De som väljer att spela hockey i Hammarby är verkligen de som har hjärta för klubben och verkligen vill spela för Bajen. För att kunna bryta den trenden och kunna faktiskt satsa på Eliten både lång och kortsiktigt så behövs hjälp från staden. Vi behöver inte bara en hall, utan egentligen två hallar för att bedriva denna verksamhet. En lösning på detta är helt enkelt Kärrtorps IP där platsen finns, eller som jag alltid säger. “Finns inte ytan på bredden får man bygga på höjden”. För att en förening ska kunna bli ett riktigt bra lag inom svensk ishockey så krävs lag från hockeyskolan, U9, U10 osv hela vägen upp till J18,J20 och A-lag. Detta är precis vad som finns i shl-klubbarna Skellefteå, Hv71, Färjestad osv. I Hammarby har vi inte den möjligheten då det inte finns tillräckligt med isyta och tvingas slå ihop årskullarna.

Vi behöver hjälp! 
Så hur ska vi få Hammarby till en stor förening utan kommunens hjälp?
Det är jag rädd för att det inte går. Men en bra början är att börja gå på matcherna, fortsätta kämpa och inte ge upp. Vi har stans billigaste hockeyskola och så länge vi fyller på med nya spelare så har kommunen snart inget val än att öppna ögonen. Barn ska ha möjligheten att spela ishockey om de vill det, och de ska få spela hockey i Hammarby.

Så snälla politiker, öppna ögonen för verkligheten och ta ett beslut som inte bara gynnar både Hammarby och Stockholm, utan hela hockeysverige.      
Vid pennan: Henric Wauge 

Denna text är helt fristående från Hammarby Hockeys tycke och är helt i skribentens omdöme och tankar!

Herr

-

HOCKEYTVÅAN FORTS ÖSTRA B

Hammarby IF - EJ FASTSTÄLLT

lördag 31 december
23:59 EJ FASTSTÄLLT

Dam

-

Damettan Östra

Almtuna IS - Hammarby IF

lördag 31 december
00:05 Upplands Bilforum Arena

J20

-

J20 DIV 1 ÖSTRA B FORTS

Hammarby IF - EJ FASTSTÄLLT

lördag 31 december
23:59 EJ FASTSTÄLLT

J18

-

J18 Div 1 Östra C

Älta IF - Hammarby IF

onsdag 30 november
20:00 Ältahallen

DamJunior

-

DAMJUNIOR REGION ÖST

Sollentuna HC - Hammarby IF

lördag 3 december
17:30 SVEAB Arena

Herr

6 - 2

HOCKEYTVÅAN ÖSTRA B

Haninge Anchors HC - Hammarby IF

fredag 25 november
19:00 Torvalla Ishall

Dam

2 - 0

Damettan Östra

Hammarby IF - Haninge Anchors HC

onsdag 23 november
19:30 Zinkensdamms IP

J20

4 - 5

J20 DIV 1 ÖSTRA B

Flemingsbergs IK - Hammarby IF

lördag 26 november
17:00 Visättra Ishall

J18

3 - 2

J18 Div 1 Östra C

Tyresö Hanviken Hockey - Hammarby IF

söndag 20 november
17:30 Tyresö Ishall

DamJunior

DAMJUNIOR REGION ÖST

Linköping HC - Hammarby IF

söndag 27 november
14:00 Arena Grosvad