Hammarby3 [20445]

Kval/playoff – så funkar det

11 feb 2018

Hammarbys damlag har redan säkrat seriesegern och en kvalplats till SDHL, medan herrarna med två omgångar kvar har goda chanser att vinna sin serie och gå till playoff. Vi får därför en hel del frågor om hur kvalspelet fungerar, vi tänkte reda ut det här och nu!

Observera att alla nedan angivna datum är de som står i seriebestämmelserna, vi kan inte garantera att det kommer gälla till 100%.

Om du är nyfiken på tabelläget i de olika serierna hittar du alla siffror på http://stats.swehockey.se/

 

DAMER

Kvalet till högsta serien (SDHL) spelas i två rundor.
I den första rundan möts vinnarna i de olika div.1-serierna.
Vinnaren av den södra serien (ej avgjord) möter vinnaren av den västra serien (Färjestad BK).
Vinnaren av den östra serien, alltså Hammarby, ställs mot vinnaren av den norra serien. Om MoDo (lag 2)  vinner serien möter Hammarby dock tvåan, eftersom MoDo har sitt förstalag i SDHL och därför inte får spela kval.

Det innebär att Bajen kommer få möta Skellefteå AIK eller IF Björklöven.
Skellefteå är 11 poäng före just nu, men har bara två matcher kvar att spela medan Björklöven har fem. Sista matcherna i serien spelas inte förrän första helgen i mars, så det kan alltså dröja tills dess innan vi vet vilka som står för motståndet.

Kvalmötet spelas i bäst av tre matcher. Hammarby kommer vara högst rankade (baserat på antalet inspelade poäng i serien), och inleder med bortamatch torsdag 15 mars. Hammarby spelar sedan hemma i den andra matchen, lördag 17 mars, och även i en ev. tredje match söndag 18 mars.
Vi återkommer givetvis när det är helt klart med motstånd, speldagar/tider och spelplatser.

Om Hammarby vinner detta playoffmöte väntar den andra rundan, mot lag från SDHL. Lag 9 i SDHL väljer motståndare av de två som gått vidare från den första rundan, medan lag 10 i SDHL ställs mot den andra vinnaren. SDHL är inte färdigspelat, men det är så gott som klart att det är SDE HF och Göteborg HC som spelar kval (det finns fortfarande en teoretisk möjlighet att AIK eller Brynäs hamnar där). Det är dock jämnt mellan dessa två lag och vilka som blir 9:a resp. 10:a är inte avgjort.

Vid spel i andra rundan inleder Hammarby hemma, torsdag 22 mars, och spelar sedan borta lördag 24 mars (och ev. söndag 25 mars). Vinnarna i den andra rundan är klara för SDHL säsongen 2018/2019.

Om det är oavgjort efter full tid spelas förlängning, ”sudden death”, om max 10 minuter (ingen omspolning) med 4 utespelare i varje lag. Om inget lag gör mål under förlängningen avgörs matchen med straffläggning.

 

HERRAR

Det är mycket jämnt i Hammarbys serie och fortfarande fem lag som har chansen att ta förstaplatsen som innebär fortsatt spel i playoff/kval, som spelas i flera steg enligt nedan (där vi också anger vilka matchdagar som gäller för Hammarby om vi skulle ta oss vidare);

Steg 1 – ”förkval till playoff”

Vinnaren i den norra fortsättningsserien (Vännäs HC) möter vinnaren i den västra fortsättningsserien (Köping HC).
Vinnaren i den östra fortsättningsserien (Hammarbys serie) möter vinnaren i den södra fortsättningsserien (Tranås AIF eller Halmstad HF).

Om Hammarby tar sig till förkvalet kommer vi vara lägst rankade, och inleder med hemmamatch. Detsamma gäller i alla kommande playoffrundor om Bajen skulle ta sig vidare. Bäst av tre matcher gäller i alla rundorna – eller först till två vinster om man hellre vill uttrycka sig så. Om det är oavgjort vid full tid spelas förlängningsperioder om 20 minuter tills dess att något lag gör mål, ”sudden death”.

Hemma torsdag 22 februari, borta lördag 24 februari (och ev. söndag 25 februari)

Steg 2 – ”Playoff 1”

De två vinnarna från förkvalet, samt lagen som placerat sig på plats 4-8 i Allettan Södra och Allettan Norra deltar i playoff 1.
De 6 högst rankade lagen (baserat på placering i serien) väljer motståndare bland de 6 lägst rankade lagen. Högst rankat lag väljer först, osv.

Fr.o.m. det här steget kan man alltså ställas mot lag från hela landet. Lagen som kommer från fortsättningsserierna är bland de lägst rankade lagen i alla steg.

Hemma torsdag 1 mars, borta lördag 3 mars (och ev. söndag 4 mars)

Steg 3 – ”Playoff 2”

De sex vinnarna från playoff 1, samt lagen som placerat sig på plats 2-3 i Allettan Södra och Allettan Norra deltar i playoff 2.
De 5 högst rankade lagen (baserat på placering i serien) väljer motståndare bland de 5 lägst rankade lagen. Högst rankat lag väljer först, osv.

Hemma torsdag 8 mars, borta lördag 10 mars (och ev. söndag 11 mars)

Steg 4 – ”Playoff 3”

I playoff 3 deltar de fem vinnarna från playoff 2. Dessutom tillkommer det förlorande laget i ”Hockeyettanfinalen”, som spelas mellan vinnarna av Allettan Södra och Allettan Norra.
De 3 högst rankade lagen (baserat på placering i serien) väljer motståndare bland de 3 lägst rankade lagen. Högst rankat lag väljer först, osv.

Hemma onsdag 14 mars, borta fredag 16 mars (och ev. lördag 17 mars).

Steg 5 – ”Kvalserien till Hockeyallsvenskan”

I kvalserien spelar de tre vinnarna från playoff 3, vinnaren i Hockeyettanfinalen samt de lag som placerat sig på plats 13-14 i Hockeyallsvenskan.
Serien spelas i 10 omgångar (22 mars-15 april), alla lag möter varandra hemma och borta. De två bästa lagen i kvalserien är klara för Hockeyallsvenskan 2018/2019.

Bilden: Benjamin Blomberg under mötet med Troja/Ljungby säsongen 2015/2016, senast Hammarby spelade playoff. Foto: Henric Wauge

Herr

-

HOCKEYTVÅAN ÖSTRA B

Hammarby IF - Nacka HK

fredag 29 oktober
19:00 SDC-hallen

Dam

-

Damettan Östa

Haninge Anchors HC - Hammarby IF

onsdag 27 oktober
19:30 Torvalla Ishall

J20

-

J20 DIV 1 ÖSTRA B

Trångsunds IF - Hammarby IF

måndag 1 november
20:00 Stortorpshallen

J18

-

J18 Div 1 Östra B

Spånga IS IK - Hammarby IF

söndag 31 oktober
17:30 Från Stan Hallen

Herr

1 - 6

HOCKEYTVÅAN ÖSTRA B

Haninge Anchors HC - Hammarby IF

tisdag 26 oktober
19:00 Torvalla Ishall

Dam

3 - 0

Damettan Östra

Hammarby IF - Södertälje SK

söndag 24 oktober
17:00 Zinkensdamms IP

J20

1 - 6

J20 DIV 1 ÖSTRA B

Saltsjöbadens IF - Hammarby IF

måndag 25 oktober
20:00 Saltsjöbadens Ishall

J18

9 - 4

J18 Div 1 Östra B

Hammarby IF - Lidingö Vikings HC 2

torsdag 21 oktober
19:50 Zinkensdamms IP