Krönika: Ur en supporters perspektiv

15 Nov 2014

En del kallar det brandtal, en del kallar det gnäll. Åsikterna om kommande text är säkert hur många som helst, men jag känner att jag öppet och ärligt måste dela med mig av med mina tankar.

Jag vill nog börja med att säga vad jag tycker denna text skall tolkas som. Jag vill att den tolkas som ett upprop, ett upprop för att förstå hockeyns situation. En gång för alla.

Vi var många som jublade när Bajen Fans hockey startades upp. Hammarby hockey hade gått i konkurs och vi supportrar kände vikten av att ha en hockeysektion. Vi vill inte tappa barn och ungdomar till våra rivaler som bedriver både ishockey och fotboll på elitnivå (dessutom i vår del av staden – Globen/Hovetområdet).

Publiken kom i drivor. 500 pers på div 4 hockey! Ärligt talat så är det vansinnigt. Galet. Vi grönvita ville visa att vi fanns kvar, att vi aldrig kommer ge upp. Att Sveriges och Stockholms historiskt kanske mest kända hockeylag genom tiderna, Söders Bamsingar, inte skulle gå i graven. Och nyhetens behag om att en klubb av supportrar för supportrar hade startats lockade en bred publik till våra matcher. Hammarbyfamiljen ville vara med på resan. Vi har idag, några år senare, på vägen upp till div 1 slagit alla publikrekord som går att slå. Vi har exempelvis en bruten förlustfri svit på 67 matcher ifrån div 4 till div 2. Bajen Fans Hockey stormade igenom serierna utan att ens vara i närheten att stanna.

Plötsligt 5 år senare så är nu det första riktigt stora målet nått. Vi spelar på elitnivå. För Sveriges tre högsta serier (SHL, Allsvenskan och HockeyEttan) är i allra högsta grad elitnivå. Här i division ett har vi också fått möjlighet att byta namnet tillbaka till klassiska Hammarby Hockey! Namnbytet kunde nämligen inte ske tidigare än 5 år efter konkursen. Målsättningen med Bajen Fans Hockey var från början att Hammarby skulle ha ett lag högt upp i seriesystemet och att man inte skulle behöva börja från botten. Så där har allting klaffat.

Det som man nu måste ta tag i är stora frågor som kräver mycket tid, tålamod och kapital. Vi är som ENDA hockeyförening i division ett hemlösa. Det innebär stora svårigheter i många avseenden. Vi tävlar INTE på samma villkor som våra konkurrenter och våra förutsättningar är ibland de sämsta tänkbara. Färre intäktskällor, sämre istider, ständiga byten av träningsplatser och en otydlig veckoplanering. Alla dessa bitar gör givetvis att inte bara prestationerna försämras. Det blir dessutom svårt att locka spelare, ledare och folk vi behöver till klubben.

Hur ser det ut idag då? Jo, vi har ca 10-15 personer som försöker driva denna div 1 klubb på helt ideell basis. Ofta lägger de här personerna mer eller mindre heltid helt gratis på att rodda ihop allt ifrån event, material, marknad, säkerhet och så vidare för att Hammarby Hockey med 8 SM-guld, 8 SM-silver och 8 SM-brons ska leva vidare. Och då talar vi inte ens om spelarna som är de enda på denna nivå i Sverige som inte får någon ersättning. Hammarby är fortfarande idag, trots spel på elitnivåer, på riktigt. Så äkta som det bara går att vara i dagens moderna idrottssamhälle där allting handlar om bara pengar. Vi har alltså fortfarande, hur otroligt det än kan låta, ett lag som spelar helt utan löner med en liten stab av människor som jobbar gratis på matcherna så att de kan och får genomföras.

Så långt är det väl inga konstigheter, men det är nu jag blir synisk och besviken. För på denna viktiga nivå i vår utveckling, ju högre upp vi har kommit och ju tunnare luften blivit, som publiken sviker. Visst, på denna nivå vinner vi inte längre ALLA matcher. På denna nivån finns det inte en enda säker match. Inte en enda gratismatch. Alla våra motståndare spelar efter helt andra förutsättningar. Vi möter många gånger riktiga proffs där vissa motståndarspelare har månadslöner på 15, 20 eller till och med 25 000 kronor . Varje månad!!! Spelare som får perfekta träningsförhållanden och allt runtomkring. Förutsättningar som vi endast kunnat drömma om. Vi spelar trots allt i en av världens största hockeyländer. Vi är David mot Goliat på alla sätt. MEN! Trots detta stretar vi emot. Trots detta spelar vi jämnt. Trots detta går vi in i varje närkamp och visar blod, svett och tårar. Såväl på isen som hos alla här som arbetar ideellt. Ja vi lyckas till och med plocka poäng från topplagen och visar gång efter annan på vår potential. Att vi har Bravehearts i laget som när vi blir färdiga kommit hit för att stanna. Kommit hit för att ta nästa steg i utvecklingen. Kommit hit för att sikta ännu högre. Och många av dem har kommit hit för att spela inför Sveriges bästa publik. De har hört talas om Bajen. De har sett bilder på våra hardcores och vårt tryck på läktarna. De har drömt och sett fram emot att spela inför just denna publik. Och just detta har gjort att de gått till oss gratis. Helt utan krav på ersättning. De vill spela och hedra folkets lag. Hammarby Hockey. Men istället för att mötas av support ifrån vår enormt stora potentiella fanbas så står läktarna tomma…Och då menar jag tomma och ingenting annat. Innan säsongen så satsade vi stort och gensvaret var enormt. Vi slog rekord och sålde 386 säsongskort! Magiskt! Vi lyckades fixa en premiärmatch på Hovet inför ca 3400 personer!

Sen hände något. Serielunken började, fotbollen var i sitt slutskede(och vilket slutskede!) medan vi gick kräftgång i tabellen med ett otroligt ungt lag. Mot Huddinge, en klassisk motståndare hade vi ca 124 personer på läktaren. Av dessa var 24 betalande och resten säsongskort. 24 betalande på en hemmamatch i div 1 får mig att fråga vad håller vi på med? Givetvis så var det ju 100 pers med årskort där, de trognaste och mest lojala, men ändå. Dagarna innan spelade Hammarby Fotboll inför 30 000 åskådare på Nya Söderstadion. Kontrasterna är enorma. Problemet och frågan jag ställer mig är det rimligt att bedriva hockey på div 1 nivå när vi lockar 24 ”spontana” åskådare? Och var är alla andra som köpte säsongskort? Köptes de som ett allibi bara är det givetvis bra ekonomiskt, men väldigt trist för våra hockeyspelare och våra sponsorer. För även våra sponsorer drar nog i slutändan öronen åt sig om de sponsrar ett lag som drar bara ett hundratal åskådare. Och cirkeln leder då oundvikligen mot undergång. Samtidigt så säljer vi knappast några souvenirer alls då alla på läktaren redan köpt allt vi har. Vissa säger till mig: ”du måste ta fram nya prylar Robban”! Varför då? Skall jag dra på klubben en massa kostnader med pengar vi inte har för produkter som vi aldrig säljer slut? Vi säljer kanske 15 exemplar av en ny tröja. Minsta lönsamma beställning brukar ligga på 50 exemplar.

Ska Hammarby hockey satsa på att bli ett topplag i div 1? Ska folk stånga sig blodiga för att få en ny arena om ändå inga kommer på våra matcher? Vi är många som går på knäna för att lyckas dra runt detta, frågan är om det är värt det? Alla vi som jobbar med detta idag ligger dessutom ofta sömnlösa kring ständigt nya brandkårsutryckningar. Det är ingen dans på rosor för någon av oss kan jag lova er.

Jag älskar hockeyn, jag är beredd att offra mycket för att få se Hammarby i en egen ishall i Allsvenskan, SHL är så overkligt långt bort så den pucken skjuter jag inte iväg.

Min önskan är ett eget hockeyhem med egna istider och en bred barn och ungdomssektion som blomstrar.

För att nå så långt måste vi bli så väldigt många fler som hjälper till runt föreningen, vi måste dessutom göra som både Hammarby bandy och Hammarby handboll gjort, vi måste bygga en stor egen publik. Det tar tid och vi behöver din hjälp. Och jag menar det verkligen. Detta är denna gång ingen floskel om hårda tider längre fram. De hårda tiderna är här och nu. Det ser mycket mörkt ut redan kortsiktigt om inte den breda massan och givetvis alla ni hardcores som skapar den magiska stämningen på fotbollen snarast kommer till vår undsättning. Luften blir allt tunnare för oss få som gnetar oss allt högre på berget. Vi behöver ny luft. Vi behöver syre. Vi behöver energi. Vi behöver hjälp. Vi behöver dig. VI BEHÖVER DIG! Inte imorgon. Utan nu.

Vi har nämligen den breda och enkla motorvägen bakom oss, det är nu vi måste bestiga bergen, då behöver vi hjälp, mycket hjälp! Annars kommer vi alla återigen vara ansvariga för att försätta vår mest anrika lagidrott i mycket svåra tider…

Jag vädjar till dig: HJÄLP OSS TA NÄSTA STEG!

Hammarby Hockey, av supportrar, för supportrar

Fotnoter: Nästa bortamatch är på söndag 16.00 mot Arlanda. Då bjuder också Arlanda på entren. Nästa hemmamatch är nu på onsdag klockan 19.00 mot Enköping i LWhallen. Den 29/11 firar vi Bajendagen i LW-hallen med fri entre 17.00 mot Väsby (14.00 bandy på Zinken). Stötta oss i dessa tre matcher till att börja med. Två av matcherna är gratis.

/Robban Ljung

Herr

-

HOCKEYTVÅAN ÖSTRA B

Hammarby IF - Nacka HK

fredag 29 oktober
19:00 SDC-hallen

Dam

-

Damettan Östa

Haninge Anchors HC - Hammarby IF

onsdag 27 oktober
19:30 Torvalla Ishall

J20

-

J20 DIV 1 ÖSTRA B

Trångsunds IF - Hammarby IF

måndag 1 november
20:00 Stortorpshallen

J18

-

J18 Div 1 Östra B

Spånga IS IK - Hammarby IF

söndag 31 oktober
17:30 Från Stan Hallen

Herr

1 - 6

HOCKEYTVÅAN ÖSTRA B

Haninge Anchors HC - Hammarby IF

tisdag 26 oktober
19:00 Torvalla Ishall

Dam

3 - 0

Damettan Östra

Hammarby IF - Södertälje SK

söndag 24 oktober
17:00 Zinkensdamms IP

J20

1 - 6

J20 DIV 1 ÖSTRA B

Saltsjöbadens IF - Hammarby IF

måndag 25 oktober
20:00 Saltsjöbadens Ishall

J18

9 - 4

J18 Div 1 Östra B

Hammarby IF - Lidingö Vikings HC 2

torsdag 21 oktober
19:50 Zinkensdamms IP