1540566660

KRÖNIKA: Luftslottet som är på väg att rasa

28 okt 2018

Under fredagen så möttes alla föreningar som utnyttjar Zinkensdamms Ishall av ett mejl från Stockholmsstad att ishallen måste stängas av säkerhetsskäl med omedelbar verkan. Detta kom självklart som en kalldusch för flera än bara oss i Hammarby Hockey.

Det var under fredagen som kommunen upptäckte att ishallen på Zinkensdamms IP inte var säker nog att bedriva verksamhet i. Detta är någonting som nästan samtliga brukar denna idrottsanläggning flaggat för i flera år. Varför just detta upptäcktes nu är oklart, men hur man än vänder och vrider på det så är det faktum och att ingen får besöka ishallen innan den är säker att vistas i igen.

Detta kommer såklart som en riktig kalldusch för alla föreningar som bedriver verksamhet där. Speciellt vi i Hammarby Hockey. Där har glädje och sorg utspelats och där har vårat damlag vunnit serien överlägset. Där han vi fostrad många blivande NHL-Stjärnor och där har drömmar uppfyllts och där har drömmar krossats. Vi har fostrat spelare som Gabriel Landeskog, Johnny Oduya, Mika Zibanejad, Calle RidderwallKristian Huselius, Alexander Urbom och många fler. Alla dessa spelare har börjat sina karriärer på Zinken, med Hammarby som moderförening.

8 Sm-Guld och 24 medaljer

Hammarby Hockey är en förening som funnits sedan 1921 (med ett uppehåll på fem år) och har hela 24 sm-medaljer. Föreningen är den näst framgångsrika i Stockholms stad, även om det var ett tag sedan. Att ishallen var undermålig vet alla – utom politikerna som bestämmer. Ishockeyn är den största stolthet som finns i Stockholm stad enligt mig. Med massor med stjärnor i NHL och med ett lag som faktiskt är mesta mästare i SHL så är det en gåta hur man inte lägger mer resurser på denna idrott än vad man gör – eller så är det det som är problemet, att man inte tror det finns några problem eftersom det går så bra för Stockholmarna.

Det kan inte vara lätt att vara politiker i Stockholm stad, det säger jag ingenting om. Du trycks från alla håll. Det ska byggas mer ishallar, det ska byggas mer bostäder, det ska byggas mer cykelbanor, det ska byggas ,byggas ,byggas. Sedan finns den andra sidan som vill att allting ska vara precis som det är och alltid varit. De som inte vill att det ska byggas någonting för det förstör utsikten för… ingenting. Dock måste man någonstans inse vad det är som behövs. Det måste ringas någon varningsklocka när föreningar förintas. Men man ser inte det – för vi har ju två raka VM-Guld med Stockholmaren Rikard Grönborg i spetsen.

Flera årskullar lämnar

Så sent som inför förra säsongen så var Hammarbys lovande Team 03 tvungna att lämna Bajen för spel i Nacka i stället då det inte fanns utrymme att bedriva en satsande årskull i Stockholm Stad, utan fick flytta laget till grannkommunen. Samma sak hände med ´05-orna och ´06-orna. Tyvärr är det detta som kommer att ske nu i framtiden. Om man vill satsa på ishockeyn så kommer man inte att sätta sina barn i hockeyskola i någon av Stockholms ishockeyföreningar. Anledningen är bristen på istider i Zinkens ishall och Kärrtorp. Ett problem som nu kommer växa lavinartat då alla tider på Zinken utgår. Dessutom kommer det inte att kunna bedrivas någon verksamhet på Kärrtorp förrän vi får en ordentlig vinter, så räkna med minst några veckor till. 

Hammarby Hockey har sedan 90-talet flaggat och bedrivit en hård diskussion med politikerna i Stockholm om att det behövs mer isytor. Att man själv vill ha en egen arena där man kan samla hela eller stora delar av sin verksamhet. Där man kan få samma förutsättningar som föreningarna ute i landet. Man vill samla alla sina lag under samma tak. Allt från Hockeyskola, ungdomslag, junior och seniorlag under samma tak. Som det är nu så bedrivs verksamheten på fyra olika adresser. Detta är inte optimalt och inte värt för någon förening i hela världen. De som finns i organisationen och bedriver verksamheten arbetar i motvind varje dag. Allt i från styrelsemedlemmar till föräldrar och spelare. Detta är stora hjältar varje dag och krigar på trots alla motgångar. Alla dessa hjältar fick ett mejl nu under fredagen från Bokningen på Stockholm Stad, som absolut inte ska klandras för detta, de gör allt vad de kan för att trolla i hop dessa få tider till att alla ska vara nöjda. I mejlet stod det att alla förråd måste tömmas omgående och att Stockholm Stad inte hade nån lösning på problemet, var ni gör av med alla kubikmeter utrustning är och kommer att vara ert problem.

Som att inte duschen var kall nog.

Herr

-

HOCKEYTVÅAN FORTS ÖSTRA B

Hammarby IF - EJ FASTSTÄLLT

lördag 31 december
23:59 EJ FASTSTÄLLT

Dam

-

Damettan Östra

Almtuna IS - Hammarby IF

lördag 31 december
00:05 Upplands Bilforum Arena

J20

-

J20 DIV 1 ÖSTRA B FORTS

Hammarby IF - EJ FASTSTÄLLT

lördag 31 december
23:59 EJ FASTSTÄLLT

J18

-

J18 Div 1 Östra C

Älta IF - Hammarby IF

onsdag 30 november
20:00 Ältahallen

DamJunior

-

DAMJUNIOR REGION ÖST

Sollentuna HC - Hammarby IF

lördag 3 december
17:30 SVEAB Arena

Herr

6 - 2

HOCKEYTVÅAN ÖSTRA B

Haninge Anchors HC - Hammarby IF

fredag 25 november
19:00 Torvalla Ishall

Dam

2 - 0

Damettan Östra

Hammarby IF - Haninge Anchors HC

onsdag 23 november
19:30 Zinkensdamms IP

J20

4 - 5

J20 DIV 1 ÖSTRA B

Flemingsbergs IK - Hammarby IF

lördag 26 november
17:00 Visättra Ishall

J18

3 - 2

J18 Div 1 Östra C

Tyresö Hanviken Hockey - Hammarby IF

söndag 20 november
17:30 Tyresö Ishall

DamJunior

DAMJUNIOR REGION ÖST

Linköping HC - Hammarby IF

söndag 27 november
14:00 Arena Grosvad