ESKvsHIF-22

Hammarby till kvalserien efter mardrömsavslutning

20 feb 2020

Förutsättningarna var enkla inför den sista matchen i vårserien – Enköping behövde besegra Hammarby med tre mål för att gå förbi i tabellen och undvika negativt kval.

Bajen skulle alltså klara sig vid förlust med max två mål.
För de drygt 400 åskådarna i Bahcohallen var det rejält nervöst ända fram till sista sekunden, oavsett vilket av lagen man höll på…

Den första perioden var jämn och hyfsat välspelad, men inget av lagen lyckades utnyttja sina numerära överlägen trots flera chanser. Mållöst och fördel Bajen efter den första tredjedelen.

Om det var målfattigt i den första perioden var det precis tvärtom i början av andra. Efter bara 21 sekunder tog Hammarby ledningen genom Linus Carlsson, men hemmalagets poängkung Robin Andersson kvitterade i power play mindre än minuten senare.
Kort därefter hade Enköping ytterligare en puck över linjen menade man själva – men domarna vinkade avvärjande.

Bajen tog ledningen 

Spelet var fortsatt ganska jämnt, och det kändes som att Hammarby fick matchen precis dit man ville. När Emil Leijon gav Bajen ledningen i power play med mindre än två minuter kvar av den andra perioden såg läget väldigt ljust ut.

Enköping var förstås på offensiven i den tredje perioden, och kvitterade efter knappt sex minuter genom nämnde Andersson – men det var ju fortsatt klar fördel Hammarby i tabellen.

Med drygt elva minuter kvar att spela kom några händelser som med facit i hand blev väldigt avgörande. Hammarbys David Ljusbol blev utvisad för en målvaktsinterference, ett domslut som den högljudda Bajenklacken var klart missnöjda med. Hemmalaget chansade på att plocka ut målvakten redan här, och Bajen var ytterst nära att göra ett mål i tom kasse som med stor sannolikhet hade blivit avgörande. Men pucken smet tyvärr utanför, och med bara sekunder kvar av utvisningen var det istället Enköping som tog ledningen med 3-2.

Och det blev än värre – en minut senare fullbordade Daniel Andersson sitt hattrick och det var 4-2 till Enköping. Bajen satsade på omställningar och två gånger om fick man frilägen – det första resulterade i power play och det andra i ett straffslag, men inget av dessa blev lyckade.

Enköping tog på nytt ut målvakten och skapade ett rejält tryck mot Bajenkassen, och med bara 14 sekunder kvar att spela satte man det mål som gjorde att Hammarby hamnade under kvalstrecket. 5-2 blev slutresultatet, och det som såg så bra ut efter två perioder slutade istället på värsta tänkbara sätt.

Kvalserien väntar för Hammarby

Resultatet innebär att Enköping och Hammarby hamnar på samma poäng, och bägge lagen har två plusmål – men Enköping hamnar på rätt sida strecket tack vare fler gjorda mål, 60 st mot Hammarbys 52.
Med en marginal som knappast kunde ha varit mindre tvingas Hammarby alltså kvala.

Nu gäller det att slicka såren och ladda om för den kvalserie som preliminärt börjar 8 mars. Sex lag gör upp i kvalet, som spelas i 10 omgångar (hemma/borta-möten) – Hammarby och Hanviken samt fyra lag från Hockeytvåan som ännu inte är färdigspelad. Lagen gör upp om en garanterad plats i Hockeyettan nästa säsong – det kan bli fler än ett lag som kvalar in till Hockeyettan, men det beror på resultaten i kvalet till Hockeyallsvenskan.

Vi återkommer givetvis med mer information om kvalspelet längre fram.

Nu återstår bara att rikta ett STORT TACK till alla underbara supportrar som var på plats i Enköping ikväll, och alla som stöttat under säsongen – vi hoppas att vi ses igen under kvalserien!

/Victor Nyström

Herr

-

HOCKEYTVÅAN FORTS ÖSTRA B

Hammarby IF - EJ FASTSTÄLLT

lördag 31 december
23:59 EJ FASTSTÄLLT

Dam

-

Damettan Östra

Almtuna IS - Hammarby IF

lördag 31 december
00:05 Upplands Bilforum Arena

J20

-

J20 DIV 1 ÖSTRA B FORTS

Hammarby IF - EJ FASTSTÄLLT

lördag 31 december
23:59 EJ FASTSTÄLLT

J18

-

J18 Div 1 Östra C

Älta IF - Hammarby IF

onsdag 30 november
20:00 Ältahallen

DamJunior

-

DAMJUNIOR REGION ÖST

Sollentuna HC - Hammarby IF

lördag 3 december
17:30 SVEAB Arena

Herr

6 - 2

HOCKEYTVÅAN ÖSTRA B

Haninge Anchors HC - Hammarby IF

fredag 25 november
19:00 Torvalla Ishall

Dam

2 - 0

Damettan Östra

Hammarby IF - Haninge Anchors HC

onsdag 23 november
19:30 Zinkensdamms IP

J20

4 - 5

J20 DIV 1 ÖSTRA B

Flemingsbergs IK - Hammarby IF

lördag 26 november
17:00 Visättra Ishall

J18

3 - 2

J18 Div 1 Östra C

Tyresö Hanviken Hockey - Hammarby IF

söndag 20 november
17:30 Tyresö Ishall

DamJunior

DAMJUNIOR REGION ÖST

Linköping HC - Hammarby IF

söndag 27 november
14:00 Arena Grosvad