Dramatik och kontrovers när Bajen förlorade i Väsby

30 sep 2017

Hammarby gjorde på nytt en mindre bra insats när man förlorade lördagsmatchen mot Väsby med 4-3, men eftersnacket kommer till stor del handla om Väsbys kontroversiella mål till 4-1 som vi återkommer till nedan…

Vi tar det dock från början – Hammarby inledde hyfsat piggt under de första 10 minuterna, men precis som i matchen mot Valbo lämnade spelet i anfallszon en hel del övrigt att önska. Väsby tog sedan över mer och mer, och Bajens spel var långa stunder långt ifrån att nå upp till godkänd nivå.
Väsby gjorde 1-0 i numerärt överläge, och kort därefter också 2-0 på en omställning vilket var ställningen efter den första perioden.

Hammarby spelade något bättre i den andra perioden, det slarvades dock fortsatt väldigt mycket och besöken i anfallszon blev oftast väldigt korta och uddlösa. Plus i kanten hos flera spelare för bra kämpainsatser inte minst i box play, men till slut kunde Väsby öka på ledningen just när man var en man mer med knappt tre minuter kvar av perioden.
Bajen fick ett gyllene läge att komma tillbaka i matchen när Väsby fick ett matchstraff med 1.47 kvar av perioden, men inte heller i numerärt överläge blev det särskilt farligt.

Fortsatt power play i inledningen av tredje perioden efter matchstraffet, och till slut kunde Anton Molnar göra Bajens första mål för kvällen när han hittade krysset en dryg minut in i perioden.

Men säg den glädje som varar… halvminuten efter reduceringen kom så den mycket märkliga situationen som kommer att leda till mycket diskussion i efterhand. Väsby hade fortfarande en man mindre, och drog på sig en ny utvisning – en avvaktande sådan. Som brukligt är tog då Hammarby ut målvakten för att spela 6 mot 4. En Hammarbyspelare hade pucken framför det egna målet, och skulle slå en passning till lagkamrat. En Väsbyspelares klubba kom dock emellan, och pucken gick via denna in i det tomma målet.

Efter överläggande med sina linjemän godkände domaren målet. Hammarby kommer att lämna in en protest i efterhand, då vi anser det vara ett felaktigt beslut med hänvisning till regel 114 i i regelboken som säger att mål under avvaktande utvisning endast ska godkännas ”om icke felande lag spelar pucken i eget mål utan inverkan från felande lag”.

Hammarby höjde sig efter målet, och Linus Carlssons reducering till 4-2 tände Bajenklacken som började hoppas på en vändning.
Med 51.43 på klockan krympte avståndet till ett mål när storebror Marcus Carlsson också skrev in sig i målprotokollet. Förutom att Marcus befann sig i anfallszon såg målet snudd på identiskt ut med Vitrysslands avgörande kasse mot Sverige i OS 2002.

Den riktiga slutforceringen kom aldrig riktigt, och när Bajen plockade ut målvakten i slutet fick man faktiskt ägna en minut åt att försvara det tomma målet med näbbar och klor istället för att jaga kvittering. Väsby höll undan och vann till slut med 4-3, vilket var rättvist med tanke på hur spelet såg ut – men givetvis gjorde det kontroversiella målet att Bajenklacken ändå kände att laget blivit blåsta på en poäng. Vad en protest kan få för eventuella konsekvenser vet vi inte i skrivande stund, men vi återkommer givetvis när vi har någon form av besked.

Om vi istället väljer att fokusera på spelet så var det tyvärr inget större steg framåt jämfört med onsdagens förlustmatch, det mesta behöver bli bättre till kommande matcher om Hammarby ska kunna vara med och konkurrera om en Allettanplats.

/Victor Nyström

Herr

-

HOCKEYTVÅAN ÖSTRA B

Hammarby IF - Nacka HK

fredag 29 oktober
19:00 SDC-hallen

Dam

-

Damettan Östa

Haninge Anchors HC - Hammarby IF

onsdag 27 oktober
19:30 Torvalla Ishall

J20

-

J20 DIV 1 ÖSTRA B

Trångsunds IF - Hammarby IF

måndag 1 november
20:00 Stortorpshallen

J18

-

J18 Div 1 Östra B

Spånga IS IK - Hammarby IF

söndag 31 oktober
17:30 Från Stan Hallen

Herr

1 - 6

HOCKEYTVÅAN ÖSTRA B

Haninge Anchors HC - Hammarby IF

tisdag 26 oktober
19:00 Torvalla Ishall

Dam

3 - 0

Damettan Östra

Hammarby IF - Södertälje SK

söndag 24 oktober
17:00 Zinkensdamms IP

J20

1 - 6

J20 DIV 1 ÖSTRA B

Saltsjöbadens IF - Hammarby IF

måndag 25 oktober
20:00 Saltsjöbadens Ishall

J18

9 - 4

J18 Div 1 Östra B

Hammarby IF - Lidingö Vikings HC 2

torsdag 21 oktober
19:50 Zinkensdamms IP