Bara Bajare är hjältarna från Söder

26 mar 2021

Bara Bajare har de tre senaste åren varit med och samarbetat med föreningen och gett spelarna möjligheten till varm kost i samband med träning och match. Detta är en otroligt viktig del i processen att kunna utöva elitidrott.

Hemsidan satte sig ner och tog ett snack med Bengt-Johan Appelgren från supporterföreningen Bara Bajare.

Tjena Johan hur är läget?

Tack bara bra hur är det själv?

Kanon tack!

Ni har ju varit med nu under tre år och sponsrat oss och även tidigare har ni hjälpt till med en hel del bakom kulisserna. Så vi undrar vilka är Bara Bajare och vad är syftet med eran verksamhet?

Bara Bajare bildades som ett missnöjesparti skulle man kunna säga. Det var en period då de stora sporterna inom Hammarby åkte jojo mellan serierna och vi var ett gäng som började tröttna på det här och ville hjälpa lagen att få en skjuts framåt. Bara Bajare bildades av flera olika gäng, från Nacka, Jordbro och Södermalm. Det var mycket graffiti då (WUFC) och det expanderade rätt snabbt. Vi konstaterade att vi måste göra något mer organiserat och tydligt, så vi beslutade att vi skulle fokusera på det som händer på läktaren, så som flaggor, bengaler, sång och det vanliga röjet. Och det var väl tack vare Mikael Hällboms närvaro som gjorde att vi hamnade där.

Okej! Det kommer jag ihåg men i dag är det väl egentligen inte det ni sysslar med i huvudsak?

Idag fungerar vi mer som ett nätverk. Bara Bajare har ömsat skinn ett flertal gånger innan vi nådde hit.

 

Den stora förändringen skedde egentligen när Mats ”Tuppen” Adolfsson blev ordförande. Det blev ett skifte. Vi var flera som ville bidra på ett sätt som gav mer effekt. Vi skapade ett hjälpdokument som vi skulle ha för att lättare kunna ta beslut av sådan karaktär, med andra ord en sorts värdegrund eller regelverk. Detta förenklade för alla inblandade och ställde samtidigt högre krav och tydligare ansvar. Det var ett krav, för att Tuppen skulle haka på.

 

Detta facit har gjort att det blivit väldigt enkelt och tydligt hur vi ska agera i olika situationer.

 

Kortfattat är det så att vi köper och säljer saker för att sedan kunna skänka överskottet till föreningarna.

Vad är det då som skiljer Bara Bajare från till exempel Bajen Fans?

Bajen Fans är ju den största supporterföreningen sett till antalet medlemmar och de arrangerar ju till exempel resor i samband med bortamatcher. De hjälper föreningarna och samarbetar i olika evenemang och kan driva stora frågor i media på ett sätt som vi inte kommer i närheten av.

 

Sen så kan jag inte uttala mig i detalj om deras verksamhet men det vi har kommit i kontakt med håller högsta kvalitet.

 

BB har en väldigt hårt strukturerad organisation där till exempel varje styrelsemedlem har endast en arbetsuppgift, vi hjälper till med insamlingar för till exempel BF-Colombia. Vi samlar in pengar till välgörande ändamål via till exempel Non Plus Ultra CK Hammarby och Barncancerfonden och liknande. Vi vill även skilja välgörenhet från Sponsring/nätverkande. Till exempel så är cykelföreningen till för att aktivera Bajare som vill börja röra på sig främst men även för ren välgörenhet. Medans Bara Bajare är mer en renodlad supporterförening där nyckelordet är bidra. man bidrar på bästa sätt med dom förutsättningar man har eller så gör man något annat men någon annanstans. 

Typ så!

Johan i Bara Bajare

Det låter riktigt spännande och jag tycker att det verkar vara ett väldigt modernt sätt att bedriva en supporterförening.  Men hur många medlemmar har ni, vad kostar det och varför blir man medlem i Bara Bajare?

Vi är i dag runt 200+ medlemmar och medlemsavgiften ligger på 200:-/år. Man blir medlem för att man aktivt vill jobba för att bidra till de olika sporterna inom Hammarby IF, för att man vill vara med i ett nätverk baserat på vilket yrke/verksamhet som man bedriver.

 

Ni har varit med nu i tre år med hockeyn. Varför just ishockey?

Vi tycker att de aktiva inom hockeyn gör en stor insats i Hammarby där vi vet vilka uppoffringar som krävs får att bedriva elitidrott och de gör det dessutom utan ersättning, för kärleken till sporten och Hammarby. Detta får vi energi av och vill jobba ännu mer för att hjälpa till och bidra. Genom vårt nätverk blir det möjligt att knyta ihop olika företag och även privatpersoner. Det är utan tvekan Bara Bajares största åtagande någonsin. 

 

Det är mycket pengar inblandat och det har hållit på i tre år och det rör sig om sexsiffriga belopp, men jag måste också förtydliga att det inte ens vara möjligt utan dessa:

 • Makwan Goran
 • Jamie och Charlie Saunders
 • Calle Reimers
 • Tobbe Andreasson
 • Miki & Milica Jankovic
 • Hammarby Fotboll
 • Non Plus Ulra Pokerchampionship,
 • Non Plus Ultra öl & Non Plus Ultra Gin,
 • Non Plus Ultra CK Hammarby (cykelklubb)
 • Stallarholmens bryggeri,
 • Spelbolaget Paf,
 • Anders Thunberg på BC
 • Bara Bajare Nordväst,
 • Tevsjö Destilleri
 • Creative Hub, Tjärhovsgatan 34

När jag sitter och reflekterar över det engagemang som ni lägger ner så blir jag nästan stum av förundran. Vi försöker ju att göra en motprestation genom att ha er logga på våra matchdräkter, vid tv-sändningar osv. Men så har vi ju även en speciallogga på ena bröstet på våra matchtröjor. Vad kan du berätta om den.

Loggan med Ziegler baserar sig på en person som har bidragit stort på många sätt för Hammarby och för Bara Bajare, men som dessvärre inte finns med oss längre. Det Bara Bajare gör idag är bara möjligt tack vare dom som var här före oss – vi ska bygga vidare på deras gärningar och det är viktigt för oss att inte glömma bort detta. Därav loggan. 

Ja! Marcus Ziegler är ju en välkänd person i Hammarbykretsar och har ju även suttit i Ishockeyns styrelse där han kom in som en virvelvind och har betytt enormt mycket för återuppbyggandet av Hammarby hockey.

Absolut men vi får inte heller glömma bort dom andra som gjort så att Bara Bajare överhuvudtaget existerar och idag faktiskt kan bidra, detta är oerhört viktigt för oss som förening att påminna oss själva om.

Så jäkla spännande det ni håller på med och verkligen ett nytt/annorlunda sätt att bedriva en supporterförening. Sista frågan nu.

Vilka föreningar har ni åtaganden inom Hammarby IF just nu?

Vi försöker stötta alla sektioner som accepterar vårt styrdokument. Boxning, handboll, futsal, fotboll, basket och ishockey är dom jag kommer på nu på rak arm.

Hammarby hockey tar av sig hatten och bugar för engagemanget från Bara Bajare, vi kan inte med ord beskriva hur mycket detta betyder för oss i både ekonomiska och känslomässiga termer. Att bedriva ett A-lag i hockeyettan är förenat med enorma kostnader med inte så speciellt höga intäkter i form av publik och evenemang. Hammarby hockey började resan 2013 när de avancerade till dåvarande Division 1. Efter att ha hetat Bajen Fans hockey sedan konkursen 2008 och började om resan i Division 4. Sommaren 2020 kom det in några nya personer i föreningen och vi har gjort en omstart där vi skall steppa upp verksamheten på alla plan både vad gäller det sportsliga men även på organisationsplanen och arbeta för att vi skall bli en förening att räkna med vad gäller att lyfta fram talanger, utbilda nya hockeyspelare, ledare men framförallt att bidra till en sund och meningsfull aktivitet för barn och ungdomar i Stockholm. Det är inte lätt att göra detta och med de usla förutsättningar som finns för att bedriva ishockey i Stockholm så är det minst sagt en utmaning. Men när det finns sådana personer som verkar inom tex Bara Bajare så sporras även vi av deras engagemang. Med det sagt till er alla som bidrar.

TACK för ert engagemang.

Det är ni som är Hammarby.

Herr

-

HOCKEYTVÅAN FORTS ÖSTRA B

Hammarby IF - Nynäshamns IF HC

fredag 3 februari
19:00 Kärrtorps IP

J18

-

J18 ALLETTAN Div 1 ÖSTRA

Viggbyholms IK - Hammarby IF

söndag 5 februari
20:00 Jägholmshallen

DamJunior

-

Hammarby IF - SDE HF

lördag 4 februari
18:30 Zinkensdamms IP

Herr

1 - 4

HOCKEYTVÅAN FORTS ÖSTRA B

Åker Strängnäs HC - Hammarby IF

tisdag 31 januari
19:00 Åkers Ishall

Dam

4 - 2

Damallsvenskan

Södertälje SK - Hammarby IF

tisdag 31 januari
19:00 Scaniarinken

J20

Hammarby IF - Järfälla HC

måndag 30 januari
19:30 Kärrtorps IP

J18

1 - 2 (STR)

J18 ALLETTAN Div 1 ÖSTRA

Mälarö Hockeyförening - Hammarby IF

tisdag 31 januari
19:30 Allhallen

DamJunior

3 - 1

Damjunior Topp 6

AIK - Hammarby IF

fredag 27 januari
20:00 Ulriksdals IP Hall 3