Bajen förlorare i spännande slutomgång

13 Dec 2013

När Division 1D:s sista omgång spelades på luciadagen var det två matcher att hålla ögonen på; Väsby-Wings, och Vallentuna-Hammarby. Wings och Vallentuna skulle tampas om den sista platsen till Allettan, medan Väsby och Bajen kämpade om sjätteplatsen och två extra bonuspoäng inför fortsättningsserien. Förutsättningarna var enkla; Vallentuna behövde ta en poäng mer än Wings, Hammarby behövde ta två poäng mer än Väsby.

Det började på bästa tänkbara sätt för Hammarby, som hade skaffat sig en tvåmålsledning efter bara fem minuters spel. Pontus Okerblad inledde målskyttet när han satte sin första balja för säsongen, och Mikael Paunio ökade på till 2-0. Bajen var det bättre laget i första perioden, men Vallentuna var riktigt giftiga i de få chanser man skapade. Efter nio minuter kom reduceringen, och hemmalaget hade även tre ramträffar. Andra halvan av perioden bjöd på väldigt mycket utvisningar åt båda hållen, men inga fler mål.

Den andra perioden kommer knappast gå till historien som den mest välspelade. Stundtals var det riktig ”Hawaii-hockey”. Jesper Kokkonen drygade ut Hammarbys ledning efter en elegant soloraid där han snurrade upp hela motståndarlaget, men sedan tog Vallentuna över spelet och kunde helt rättvist göra 2-3.
Jesper Kokkonen stod åter i centrum när han revs ner och fick med sig en straff. I samma situation skadade sig hemmalagets målvakt och tvingades utgå. Kokkonen lyckades dessvärre inte överlista dennes ersättare. Istället kunde Vallentuna kvittera i slutminuten av perioden, med matchens enda power play-mål. När beskedet kom att Väsby samtidigt ledde med 3-0 var det ganska uppgivet hos de grönvita supportrarna – men hoppet skulle komma tillbaka.

Det var fortsatt ganska låg spelkvalitet i sista perioden, men desto mer intressant var det som hände i Vilundahallen. Med tre snabba mål hade Wings hämtat upp till 3-3 mot Väsby, och plötsligt var sjätteplatsen inom räckhåll igen för Bajen. Det var dock Vallentuna som skulle dra det längsta strået. Med fem minuter kvar gjorde man 4-3, och ungefär samtidigt kom rapporter om att Wings vunnit efter förlängning. Både Hammarby och Vallentuna var nu pressade att vinna under ordinarie tid. Hammarby såg ut att ha en puck i mål, men enligt domare Taskinen var den aldrig över linjen. Bajen tog ut målvakten och pressade på, men Vallentuna kunde stå emot och i sista sekunden skickade man in 5-3 i tom kasse.

Vilt jubel utbröt bland hemmaspelare och supportrar – Vallentuna slutade på samma poäng som Wings men tack vare bättre målskillnad hamnade man på rätt sida strecket och får därmed spela Allettan efter nyår.

För Hammarbys del blev det en sjundeplats, vilket innebär att vi får inleda fortsättningsserien med 4 poäng. Wings inleder med 8 och Väsby med 6. Vi har tre lag bakom oss när serien startar, och det är lika många som vi behöver ha bakom oss när serien avlutas i februari för att undvika kvalserien. Tumba får 2 poäng, Gnesta 1 poäng och Nacka inleder med 0 poäng. Enligt obekräftade uppgifter lottas serien på måndag – då får vi spelschemat och ser vilket lag vi möter på Bajenkvällen 31 januari.

/Victor Nyström

Dam

-

DamEttan Fortsättning Östra

AIK 2 - Hammarby IF

torsdag 29 februari
19:30 Ulriksdals IP Hall 3

Livestream

J20

-

Play off till kvalserie Regional Öst

Hammarby IF - Visby/Roma HK

lördag 2 mars
15:00 Kärrtorps IP

Livestream

J18

-

J18 Allettan Östra

Hammarby IF - Haninge Anchors HC Svart

torsdag 29 februari
19:45 Torvalla B-hall

Livestream

DamJunior

-

Damjunior Grundserie Region Öst

Team Västerort - Hammarby IF

lördag 2 mars
15:00 Grimsta Ishall

Livestream

Herr

5 - 1

PLAY OFF TILL KVAL HOCKEYETTAN

Nacka HK - Hammarby IF

lördag 24 februari
13:40 Nacka Ishall

Livestream

Dam

2 - 3

DamEttan Fortsättning Östra

Hammarby IF - SHK Hockey Club

söndag 18 februari
17:30 Zinkensdamms IP

Livestream

J20

2 - 5

Play off till kvalserie Regional Öst

VisbyRoma HK - Hammarby IF

söndag 25 februari
12:00 Visby Ishall

J18

4 - 2

J18 Allettan Östra

Hammarby IF - Nyköpings SK

söndag 25 februari
13:30 Kärrtorps IP

Livestream

DamJunior

3 - 1

Damjunior Grundserie Region Öst

AIK - Hammarby IF

tisdag 20 februari
19:10 

Livestream