Tennissiffror när SSK körde över Bajen

23 sep 2015

Hammarby åkte till Södertälje för match i Hockeyettans andra omgång. Så gott som alla åskådare väntade sig en klar hemmaseger, och det var också precis vad de fick se.

I matchinledningen fick Bajen spendera mycket tid i egen zon, och hemmalaget radade upp farliga chanser. Det syntes tydligt vilket av lagen som kommer från en högre serie. Efter knappt fyra minuter drog Hammarby på sig en utvisning, och SSK-pressen tilltog. Bajen lyckades dock klara av utvisningen, och fick dessutom ett riktigt bra omställningsläge i numerärt underläge när Marcus Carlsson kom ensam med målvakten och avlossade ett lurigt skott. Södertälje fortsatte trycka på efter utvisningen, men Sebastian Andersson stod i vägen och fick göra flera svettiga räddningar. Efter ungefär halva perioden kom Hammarby in i matchen mer och mer, och vaskade fram några hyfsade chanser.  Det var dock ett fortsatt spelövertag för Södertälje, skottstatistiken 21-4 i första perioden talar sitt tydliga språk. Med knappt två minuter kvar till paus var det dock Bajen som fick periodens farligaste läge, när Carl Graf missade mer eller mindre öppet mål efter fint förarbete från Benjamin Blomberg.

Hammarby inledde den andra perioden piggt, och hade ett par lägen under de första minuterna. Närmast att pricka rätt var Anton Molnar, som var Bajens bäste offensive spelare i matchen. Efter  ett par minuter tog hemmalaget över fullständigt, och de grönvita spelarna såg tröttare och tröttare ut ju längre perioden led. 3.14 in i perioden spräcktes Anderssons nolla, och inte ens i power play kunde Hammarby skapa något särskilt farligt framåt. Efter drygt 8 minuter kom tvåan genom en styrning, och därefter började tröttkörda Hammarbyare dra på sig utvisningar vilket förstås inte gjorde uppgiften lättare. Hemmalagets Anton Holm kunde panga in både 3-0 och 4-0 i power play inom loppet av ett par minuter, och det kunde mycket väl ha trillat in några puckar till men det vara ”bara” fyramålsunderläge inför den sista perioden.

I den tredje perioden fortsatte SSK-dominansen, och merparten av de 3030 åskådarna sjöng och klappade fram hemmalaget till ytterligare ett mål sex minuter in i perioden. Södertälje såg ut att ha ytterligare en puck inne i mitten av perioden, men trots att domaren först tecknade för mål och det tutades i högtalarsystemet så fortsatte spelet – en mycket märklig situation. Tempot sjönk något i den tredje perioden, och det dröjde tills det var fem minuter kvar innan sexan trillade in i spel 4 mot 3 för hemmalaget. Efter det målet tröttnade Bajenkeepern Andersson och lämnade över till Richard Siirala under slutminuterna. Hammarby fick ett par lägen att tröstmåla, men avsluten träffade dessvärre inte ens mål. Slutresultatet skrevs till 6-0, och siffrorna kunde ha varit större än så. Södertälje visade klass, och jag har svårt att se att något lag i serien ska kunna rå på dem.

Bäst i Hammarby var målvakten Sebastian Andersson, som höll siffrorna nere med flera fina räddningar. Laget i övrigt kämpade och gjorde vad de kunde, men hade dessvärre inte mycket säga till om mot ett motståndarlag som var bättre på allt. Nu gäller det att snabbt glömma den här matchen och ladda om inför hemmamötet med Visby/Roma på söndag!