Stefan Ek

Ny fystränare till A-Laget

2 jan 2018

Uppdaterad 3/1 med utförligare svar

Sedan ett par veckor har Hammarbys herrlag en ny fystränare på plats – Stefan Ek.

Stefan, presentera lite kort vem du är?

– Jag heter Stefan Ek och har varit verksam som tränare bl.a. inom ishockeyn i många år nu och sedan 2011 i MB Hockey där jag nu har J18 och tidigare äldre ungdomslag. Inom ishockeyn är jag tränare på förbundsnivå (JS2) samt utbildad fystränare på Bosön med diverse vidareutbildningar, som 3D Enhanced Performance, några 3D moduler samt snart avslutad studie till Medicinsk Tränare. Privat så är jag gift och har 2 killar i övre tonåren och har efter att i många år arbetat på Ericsson sagt upp mig för att prova att göra någonting helt annat, och kommer bl.a. vara verksam på Actic Hägersten här i närheten

Hur kommer det sig att du hoppat på det här uppdraget?

– Jag har haft bra kontakt med Björn Josdal och snackat en hel del då vi ofta träffas i halle,n och jag har vetat om att Bajen har saknat en dedikerad fystränare sedan tränarbytet tidigare på säsongen. För min del så har jag velat fysa ett lag på div 1 nivå eller högre för att på riktigt implementera det man har lärt sig under åren för att få en bättre praktisk förståelse för fysträningens komplexitet inom lagidrotter. Så vi var båda i ett behov av varandra och jag ägnar ändå så mycket tid i hallen så det kändes praktiskt och på alla sätt som en bra idé.

Du ha varit här i ett par veckor, vad har du fått för första intryck?

–  Intrycket har varit mycket bra, det är ett härligt gäng där skrattet ofta ligger nära till hands och det finns en bra vilja och tävlingsinstinkt. Formen på dem är bra för att vara en bit in i säsongen. Vi började köra tillsammans ett par dagar efter sista seriematchen och har fokuserat på att skapa hälsa och mer kontroll i kropparna samt öka deras power. Ökad styrka och kondition kommer med också då vi över tid lyfter en hel del och har ganska hög intensitet när vi jobbar då vi försöker ligga i gamespeed i många moment. Vi jobbar mycket med stor rörelsevariation och ofta med reaktioner och olika yttre stimuli för att även skapa en bättre koordination och kort responstid för att få alerta spelare.
Trots att tiden har varit kort med många helgdagar mellan så hoppas vi att killarna känner sig piggare än innan, fysträningen är ju inte till för att dom ska bli bättre på ishockey utan för att ge så bra förutsättningar som möjligt för dom att bli bra på det när dom väl är på isen.

Vad är tanken att du ska bidra med under resten av säsongen?

– Det har varit roligt och utmanande att hoppa in mitt i säsongen och jag ser fram emot att vi fortsätter att skapa hälsa och bibehålla power under våren här med förhoppningar att det blir en lång matchsäsong när det nu drar igång. Längre än så har vi inte pratat om, men om killarna tycker det känns bra och vi får den respons som vi hoppas på så skulle det ju vara kul att även vara med på andra delar av säsongen också. Det får framtiden utvisa…

Herr

-

HOCKEYTVÅAN ÖSTRA B

Nacka HK - Hammarby IF

tisdag 27 september
19:10 Nacka Ishall

Dam

-

Damettan Östra

Hammarby IF - AIK 2

söndag 9 oktober
17:30 Stora Mossen

J20

-

TRÄNINGSMATCH

TBD - Hammarby IF

fredag 30 september
12:00 TBD

J18

-

J18 Div 1 Östra

Hammarby IF - Tyresö Hanviken Hockey

söndag 16 oktober
18:00 Kärrtorps IP

DamJunior

-

DAMJUNIOR REGION ÖST

Hammarby IF - Enköpings SK

lördag 8 oktober
14:00 Stora Mossen

Herr

4 - 6

HOCKEYTVÅAN ÖSTRA B

Sudrets HC - Hammarby IF

söndag 25 september
11:30 Hemse Ishall

Dam

6 - 0

FÖRSÄSONG

Skellefteå AIK - Hammarby IF

söndag 25 september
09:00 Gränby Sportcenter

J18

3 - 2

TRÄNINGSMATCH

Järfälla HC - Hammarby IF

onsdag 14 september
19:00 Järfälla ishall