Hammarby vände och vann hemma mot Haninge Anchors

5 feb 2015

Den här eftermiddagen var det dags för Hammarby att ta sig an Haninge Anchors hemma i LW-hallen, fyllt av 221 åskådare. Nedsläpp 19:00 och trots söndagens tidigare förlust på bortaplan mot Enköping SK HK (4-2) kunde man ana en stark optimism i laget, kanske tydligast på läktaren. Det blev återigen bekräftat hur mycket supporterstödet betyder, hur det lyfter spelarna och stärker självförtroendet hos var och en. Efter en nervös hockeymatch – av sällan skådat slag – var det tillslut Hammarby som skulle lämna mötet som värdiga segrare. 

Till en början såg det ut som om Hammarbys spelare helt glömt bort den tidigare förlusten mot Enköping.  Spelarna ångade på framåt med full fart. Det skapades en mängd målchanser och farligheter och det hade inte ens gått 13 minuter förrän Hammarby fått spela i powerplay, två gånger om. Någon utdelning blev det dock inte och det var istället Haninge Anchors som skulle komma att göra matchens första mål, i powerplay.

Hammarby höll boxplay relativt bra, men som en gubbe ur lådan dök en tidigare Hammarby-profil Niklas Ala-Juoni upp framför kassen och satte 0-1 bakom Linus Lundin i målet. Målet kom med 1:45 kvar av perioden.  Några fler mål blev det inte och den första perioden slutade med ledning för bortalaget Haninge Anchors.

I den andra perioden gjorde Hammarbys spelare entré med lite snabbare skär, rakryggade och med en målmedvetenhet i blickarna. Hejaramsorna och applåderna ekade från läktarplats och talade klarspråk. Det här var långt ifrån över, det här var bara början på en rafflande, intensiv, tät och härlig hockeymatch.

Inledningsvis av den andra perioden klarade Hammarby boxplay och kvitterade efter fem minuter. Hampus Harlestam fick med sig pucken och gjorde mål assisterad av Carl Graf och Mattias Forsberg. 1-1 efter 25:33.

16(!) sekunder efter kvitteringen kom även ledningsmålet. Joakim Arnmark pricksköt pucken lågt till höger om Alexander Jirhage i Haninges mål. Det var ett skott från anmärkningsvärd distans. Assist till målet gick till Anton Molnar och Juuso Kaijomaa. Som en följd av kvitteringen, men kanske fram för allt ledningsmålet, exploderade läktaren. Trumman tog över, rösterna höjdes och nu skenade optimismen och glädjen.

2-1 målet satte dock matchen i en besvärlig sits. Haninge Anchors fick fart på spelet och började rada upp målchanser. Den inledande, något osäkra, defensiva laginsatsen från Hammarby bytte karaktär och blev mer och mer övertygande. Färre misstag, men fram för allt säkrare beslut. Istället för att sno åt sig pucken så erövrade man pucken i egen zon. Istället för att knacka på axeln och be om lov att sätta en högerkrok så kastade man sig in på kropp så det sjöng om det.

Haninge Anchors femmor var starka. Det gick fort och de flesta passningar satt på bladet. Det fanns en list i spelet, som Hammarby inte lät sig luras av. Den andra perioden slutade 2-1 med ledning hemmalaget. Hammarby hade nu vänt på steken.

Den tredje perioden skulle fortsätta med intensivt spel med snabba omställningar från båda lagen.  Det blev en nervös tillställning – av sällan skådat slag – och det varierade hela tiden mellan powerplay och boxplay, mellan iver och lättnad. Drygt två minuter från slutet åkte Hammarby på en två-minuters utvisning för hooking och efter en time-out begärd av Haninge tog bortalaget ut målvakten Alexander Jirhage. Haninge såg farliga ut i offensiv zon mot slutet, men Hammarby klarade av utmaningen. När de röda sekunderna tickade ner på tavlan så fick Hammarby puck och chansade på öppen kasse. Skottet missade med en hårsmån. Hammarby vann matchen och besegrade Haninge Anchors med 2-1.

Efter matchen bad Hammarbys supportrar Linus Lundin att få igång klacken en sista gång och Linus inledde: ”Här kommer hjältarna från söder”. Fansen tog över och applåderade spelarna. Det var ett träffsäkert val av sång och den sammanfattade eftermiddagens sammandrabbning väl. Hammarby reste sig och vann som hjältar.

För mer statistik, se följande länk: http://stats.swehockey.se/Game/Events/245550

Nästa match går av stapeln nu på lördag den 7 februari på Hovet. Det är dags för den efterlängtade Bajenkvällen och Hammarby möter Väsby IK HK. Matchen börjar 17:00.

/Harald Nylund

 

Herr

-

ATG Hockeyettan Östra VÅR

Hammarby IF - Segeltorps IF

onsdag 20 januari
19:00 Segeltorpshallen

Herr

ATG Hockeyettan Östra VÅR

Hammarby IF - Wings HC Arlanda

söndag 17 januari
16:00 SDC-hallen

Dam

1 - 4

Damettan Östra

Hammarby IF - Haninge Anchors HC

onsdag 21 oktober
19:30 Kärrtorps IP

J20

J20 DIV 1 - GRUNDSERIEN 2020/2021

Hammarby IF - Spånga IS IK

onsdag 28 oktober
19:30 SDC-hallen

J18

J18 DIV 1 ÖSTRA D - GRUNDSERIEN 2020 / 2021

Hammarby IF - Järna SK

söndag 25 oktober
19:00 SDC-hallen

Köp Hammarbys lotter från Folkspel

Partner Herrlag

Partner Damlag

J20-partners

J18-partners